Laatste Nieuws

< Plan voor metamorfose haven Lauwersoog
17.02.2011 09:32 Sinds 7 Jaar
Categorie: Recreatie
bron: Landschapsbeheer Groningen, Landschapsbeheer Friesland, Landschap Noord-Holland

Ontwikkeling routenetwerk in Waddengebied op stoom

Waddenwandelen en Wandelplatform-LAW werken samen verder aan wandelpaden en promotie. Het Waddenfondsproject Waddenwandelen gaat zijn tweede fase in.


Na vele gesprekken en bijeenkomsten in de regio, begint het wandelnetwerk van ruim 1200 kilometer gestalte te krijgen. Nu is het tijd de routes fysiek te realiseren, overeenkomsten te sluiten over boerenlandpaden en de promotie in gang te zetten. Om dit goed te doen, werkt Waddenwandelen nauw samen met Stichting Wandelplatform-LAW, die in Nederland het netwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) beheert en de belangen behartigt van recreatieve wandelaars.

Volgens Jacqueline de Milliano, projectdirecteur namens Landschapsbeheer Groningen, Landschapsbeheer Friesland, Landschap Noord-Holland en partner ANWB is het Wandelplatform een ideale partij voor Waddenwandelen: "In ons project vormen de LAW-paden langs de kust de ruggengraat van het routenetwerk. Samen ontwikkelen we de routes op de Waddeneilanden en pakken we de promotie van Waddenwandelen op. Zo liften we mee op hun naamsbekendheid en landelijke uitstraling. Andersom vult het Wandelplatform nu ineens een groot gebied in dat al langer op hun verlanglijstje stond. Zo snijdt het mes aan twee kanten", aldus De Milliano. Het routenetwerk wordt in de loop van 2013 opgeleverd.

Breed publiek
Het Wandelplatform heeft langs de hele Nederlandse kust LAW-paden liggen. Op Texel is een Streekpad ontwikkeld en gemarkeerd. De wens om ook op de andere Waddeneilanden routes aan te leggen en de verbetering van bestaande paden en bijbehorende gidsen bracht beide partijen bij elkaar. Voor Waddenwandelen een uitgelezen kans om meteen bij een breed publiek blijvend onder de aandacht te komen.

De overeenkomst houdt in dat beide partijen gezamenlijk optrekken waar het gaat om de ontwikkeling van tracés op de Friese Waddeneilanden en de uitgave van een speciale gids voor alle eilanden. De routes van Waddenwandelen in de Kop van Noord-Holland sluiten aan op het Hollandse Kustpad (LAW 5-2/5-3) en worden deels ontsloten in de heruitgave van deze gids. Dat geldt ook voor routes langs het Friese Kustpad (LAW 5-4) en het Wad- en Wierdenpad (LAW 5-5) in Groningen, die opgaan in één gezamenlijke wandelgids. Tot slot worden de bestaande LAW-paden langs de Waddenkust aangevuld met extra lussen vanuit het wandelnetwerk van Waddenwandelen. Daarmee worden de LAW-paden en het routenetwerk Waddenwandelen als één geheel ontsloten voor de wandelaar in de waddenregio.

Een uitgebreide communicatie- en promotiecampagne brengt het routenetwerk onder de aandacht van wandelaars in heel Nederland en daarbuiten. Het is de bedoeling om de eerste gezamenlijke wandelgids op de Fiets en Wandelbeurs in de RAI in 2013 te presenteren. De overige twee gidsen worden bij de feestelijke afsluiting van Waddenwandelen later dat jaar gepubliceerd.

Lees meer over het project Waddenwandelen op deze website


 

Waddenzee.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Akkoord